Botsing van culturen

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Nederland bestond nog niet

Vlak voor het jaar 0 kwamen nieuwe, Germaanse, stammen naar ons gebied. De Bataven, de Cananefaten en ook de Friezen (Frisii) leefden in onze streken toen de Romeinen naar Noord-Europa trokken.

Ons land was bedekt met bossen, heidevelden en moerassen. De Germanen waren jagers en geloofden in verschillende goden (o.m. Tiwaz, Wodan, Donar en Freya), waarvoor zij offers brachten. De Germanen woonden nog in primitieve hutten en liepen in dierenhuiden, terwijl Rome al een stad was met paleizen, tempels badhuizen en theaters.

De Romeinen kenden al wetgeving en hadden goed uitgeruste en georganiseerde legers. Geen wonder dat de Germaanse stammen in ons gebied het onderspit moesten delven.

De Bataven en Cananefaten worden bondgenoten van de Romeinen en vechten aan Romeinse zijde tegen andere Germaanse stammen. De leefgebieden van deze stammen worden Romeinse bestuurlijke districten, civitates, met een stad als centrum.

De Friezen betalen alleen belasting. Ook zij worden bondgenoten van de Romeinen. Echter na 47 na Chr. maakt het Friese gebied deel uit van het vrije Germania. Met de Romeinen onderhouden ze diplomatieke en handelscontacten.

Romanisatie

De komst van de Romeinen betekende een culturele, economische, religieuze en politieke botsing. De inheemse stammen namen de aspecten die hen het meest aanspreken over. Dit heet "romanisatie".

De Romeinen bouwden vestingen, de eerste "steden". Ze introduceren op cultureel gebied de geschreven taal (het schrift) en de rechtspraak. Het voedsel dat de Romeinen meenamen was ook nieuw: Kip, olijfolie, wijn, papaver en vissaus. De badhuizen die de Romeinen bouwden, introduceerden bij ons de aandacht voor het lichaam en daarmee de lichaamsverzorging.