Castellum Traiectum Utrecht

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Traiectum

Onder wat tegenwoordig het Domplein in Utrecht is ligt het castellum Traiectum. Rond de jaren 47-50 na Christus werd het castellum gesticht door de Romeinse generaal Gnaius Domitius Corbulo in de Romeinse provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). Het castellum was in het begin van een klein formaat met ruimte voor ongeveer 500 soldaten en volledig van hout.

Tijdens de Bataafse opstand van 69/70 n. Chr. werd het castellum volledig verwoest. Nadat de opstand was neergeslagen is het echter weer herbouwd. Door latere aanvallen van de Germaanse stammen uit het noorden is het castellum een aantal keer beschadigd waardoor er constant reparaties en vernieuwingen zijn aangebracht. In het castellum zijn 5 fases te onderscheiden. De laatste fase werd rond 210 voltooid. Hierbij werd het castellum vergroot en werd het hout vervangen met steen. De muren waren bijna een meter dik.

Hoewel de Romeinen het castellum rond 270 verlieten zijn er bewijzen dat het castellum ook na deze tijd nog in gebruik was. In de 4e eeuw functioneerde het castellum nog steeds maar waarschijnlijk dus niet onder Romeinse heerschappij. Ook in de 5e eeuw werd het castellum nog steeds bewoond, echter is niet duidelijk of het hier om burgers of om militairen gaat.

Tegenwoordig is er van het castellum niets meer zichtbaar. Het is volledig begraven onder het domplein in het centrum van Utrecht. Wel zijn er op het plein op een aantal plekken markeringen aangebracht die laten zien waar het castellum in zijn laatste stenen fase heeft gelegen. Ook zijn er in kelders nog resten te zien van de muren zoals in de kelder van het Museum Speelklok.

In 2007 is er 600 meter ten zuidwesten van het castellum een begraafplaats gevonden met daarin de resten van vermoedelijk de bouwers van het castellum.

Foto van de resten van een muur van het castellum Traiectum.