De Romeinen in Nederland

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Romeinen in Nederland

Rond het begin van de jaartelling zetten Romeinse soldaten voor het eerst voet op onze bodem. In de tijd van keizer Augustus, 19 voor Christus, leggen ze in Nijmegen een legioenskamp aan op de Hunerberg. Samen met de legerplaatsen Vechten en Velsen is dit de uitvalsbasis richting Germania.

De ‘geboorte’ van de Limes

Keizer Tiberius roept in 16 na Christus zijn generaal Germanicus terug tot achter de Rijn. Daarmee krijgt de Rijn de status van grens. Vanaf 47 na Christus doen de Romeinen geen verdere pogingen meer hun gebied uit te breiden. De Rijn is dan de grens van het Imperium en daarmee is de Limes in onze streken een feit.

Een nieuwe provincie: Germania Inferior

Tussen 83 en 212 na Christus bouwen de Romeinen de Limes uit. Het Rijk consolideert en het achterland floreert. Rond het midden van de 2e eeuw ontstaan er naast de twee steden Forum Hadriani (Voorburg), in het stamgebied van de Cananefaten, en Nijmegen, de hoofdstad van het Bataafse district, overal ten zuiden van de Rijn nederzettingen op het platteland.

Nedlimes.gif

De ineenstorting van het Rijk

In de 3e eeuw raakt het Romeinse Rijk in een crisis. Er is een snelle wisseling van keizers en tegenkeizers. Ze worden als troonpretendenten door verschillende legers naar voren geschoven en krijgen daarom de naam 'soldatenkeizers. Naast deze interne twisten lijdt het Rijk ook onder invallen van barbaren, een flinke economische crisis en de verstoring van handelsnetwerken.

Op verschillende plekken in het Rijk ontstaan afsplitsingen. Tussen 260 en 274 na Christus roept Postumus het Gallische Rijk (Britannia, Gallia, Raetia, Hispania en Germania) uit. In vooral de 4e eeuw zorgt het Romeins gezag voor herstel, maar de bloeiperiode van de Pax Romana keert niet terug. In de 5e eeuw hoort ons land alleen nog in naam tot het Romeinse Rijk en ligt de feitelijke rijksgrens veel zuidelijker dan de Rijn. Van Romeins gezag in ons gebied is dan al lang geen sprake meer.

Uiteindelijk nemen Germaanse leiders, zoals Franken en Goten, het stokje over en leiden ze het uit elkaar gevallen West-Romeinse Rijk naar de Vroege Middeleeuwen. Het Oost-Romeinse Rijk, met Constantinopel (Istanbul) als hoofdstad, blijft echter nog zo'n 1000 jaar voortbestaan.

Rom in Ned graftombe.jpg