Het imperium van de Romeinen

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Imperium van de Romeinen

Romeins imperium.gif

Landveroveraartje

De oudste Romeinse provincies liggen in de mediterrane streken, die de Romeinen in de 1e eeuw voor Christus veroveren. Gebieden in Spanje, Griekenland en Frankrijk vallen als eerste onder Romeins bestuur. Spoedig breidt het Rijk zich uit naar alle windstreken en komen naast Hongarije, Oostenrijk en Roemenië ook noordelijke provincies als Duitsland en Engeland onder het gezag van Rome. Het huidige Nederland valt onder de provincie Germania Inferior. Nederland wordt van oost naar west doorsneden door een van de langste monumenten ter wereld: de Romeinse Limes, de grens van het Romeinse Rijk.

Verdedigingslinie

Langs de brede rivieren Rijn en Donau bouwen de Romeinen forten om de grens te verdedigen. De verdedigingslinie bestaat uit legioensvestigingen en kleinere forten. Legioensvestigingen worden castra genoemd. Hier legeren Romeinse legionairs, soldaten met Romeinse burgerrechten. De kleinere forten heten castella en worden vooral bemand door militaire hulptroepen, gerekruteerd uit overwonnen volkeren in het Rijk. Een bekende leverancier van hulptroepen in ons gebied is de stam van de Bataven. Zij worden ook gerekruteerd als lijfwacht van de keizer.

Het gezicht van de Limes

De Limes ziet er niet overal hetzelfde uit. In Engeland is het een hoge stenen muur: Hadrians Wall. In andere Europese landen vormt de loop van een rivier de grens. Tussen de Donau en de Rijn bouwen de Romeinen een houten palissade (schutting), later voor een deel vervangen door een stenen muur.

Eenheid en vrede in Europa

De Limes omvat de grootste staatkundige eenheid uit de Europese geschiedenis. De Pax Romana - ongeveer 70 tot 180 na Christus - is ook de langste vredesperiode in Europa.

Romeins imperium2.png