Het leven langs de Limes

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het leven langs de Limes

Burgers zoeken hun heil onder de rook van de legerkampen(castella) langs de Limes. Zo profiteren ze van de aanwezigheid van de militairen. Er ontstaan kleine industrieën en ambachten zoals pottenbakken, vlees roken, ijzersmeden en leerlooien.

De Romeinse wijk

Een nederzetting bij het legerkamp heet vicus. Hier woont een mengelmoes van ambachtslieden, winkeliers, handelaren en militairen. De vrouwen en kinderen van de militairen wonen er ook vaak. Veel huizen zijn langgerekte, geschakelde rijtjeshuizen met een combinatie van winkel-woonhuis-werkplaats.

Rom Ned valkenburg.jpg

Goede buren

Een militaire vicus heeft een regionale marktfunctie voor het achterliggende platteland. Er is veel nijverheid en er vindt handel in allerhande levensmiddelen en huishoudelijke producten plaats. De economische motor achter de nederzetting is het leger. Zonder 'de buren', het leger, heeft een vicus nauwelijks bestaansrecht. Als een leger een gebied verlaat, verdwijnen meestal ook de omringende kampdorpen.

Geloof

Rufia met altaarsteen Millingen aan de Rijn (Liburna)
In het Romeinse Rijk wonen aanhangers van veel verschillende godsdiensten. De Romeinen zijn heel tolerant ten opzichte van deze religies, als de inwoners van het rijk maar loyaal zijn aan de verering van de vergoddelijkte keizers. Vaak vloeien de inheemse en Romeinse godenwereld ineen. Zo is de hoofdgod van de Bataven, Hercules Magusanus, een samensmelting van de Romeinse halfgod Hercules en de inheemse god Magusanus.