Limes-wiki:In het nieuws

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Tentoonstelling

‘Leven langs de Limes – Alphen aan den Rijn’ in het Archeologiehuis Zuid-Holland

In het Archeologiehuis Zuid-Holland, het archeologiemuseum van de provincie Zuid-Holland en Archeon, is een tentoonstelling te zien over de Romeinse tijd in Alphen aan den Rijn. Aan de hand van spectaculaire vondsten, die in belangrijke mate door vrijwilligers zijn verzameld, krijgt de bezoeker een indruk van het leven van een Romeinse soldaat in een fort. De tentoonstelling is de eerste van een serie van vier en is te bekijken van 14 maart tot en met 28 juni 2015. Tentoonstelling Archeologiehuis Zuid-Holland

Nieuwsbrief 28-01-2015

Voor u is de nieuwsbrief van de Limeswiki. De nieuwsbrief is er om u op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de wiki. In deze eerste nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod: Stagiairs, Nieuwe bijdragen, Enthousiaste partijen, Informatie gezocht en Activiteiten.

Stagiairs

Marijn Kluiters

Sinds 18 november jl. wordt er door twee stagiairs hard gewerkt aan de Limeswiki. Hieronder stellen zij zich voor aan jullie.

Mijn naam is Marijn Kluiters en ik studeer archeologie aan het Saxion in Deventer.

Mijn naam is Rowdy Bakker, vierdejaars student aan de Reinwardt Academie te Amsterdam.

Nieuwe bijdragen

Een terugkomend onderdeel in de nieuwsbrief zal gaan over nieuwe pagina’s en/of vernieuwde pagina’s die in de tussentijd zijn geüpload. Voel na het bekijken van deze pagina’s ook de drang om een pagina aan te maken of te verbeteren? Log dan in en ga aan de slag! Nog niet geregistreerd? Doe dat dan hier.

Nieuwe pagina's: Bataven, Germania Inferior, Limes, Vicus Ockenburgh, Pax Romana en Castellum Traiectum Utrecht.

Vernieuwde pagina: Castellum

Enthousiaste partijen

Inmiddels zijn de stagiairs bij een aantal partijen op bezoek geweest die toegezegd hebben actief betrokken te willen zijn bij de wiki.

- De Beoefenaars Archeologie Tiel en Omstreken (BATO) gaan binnenkort beginnen met het plaatsen van informatie en afbeeldingen van mooie vondsten uit hun eigen collectie.

- In Ommeren is o.a. de Historische Kring Kesteren en Omstreken (HKKO) bezig met het opzetten van Museum van Brakell. Zij gaan in samenwerking met de stagiairs vondsten en vindplaatsen delen op de wiki.

- Krijno Horlings van de Historische Kring Oosterhout gaat het gebied rond Elst in beeld brengen en uitbreiden waar dit nodig is.

Informatie gezocht

De stagiairs zijn op zoek naar veel informatie over de Limes om de wiki uit te breiden. Wanneer u over informatie beschikt die u met ons wilt delen, dan kan deze informatie verstuurd worden naar limeswikistagiair@gmail.com. Mocht de informatie niet digitaal zijn, dan kan er een afspraak gemaakt worden met de stagiairs om het op te halen. Wilt u de informatie zelf aan de wiki toevoegen, maar wilt u uitleg over hoe dit moet? Dan kunt u hulp vragen aan de stagiairs via eerder genoemd e-mailadres.

Kerkmuseum Elst

Activiteiten

- Kerkmuseum Elst: Op 16 december heb ik (Marijn) een erg mooie rondleiding gehad in het Kerkmuseum van Elst. Onder de kerk liggen nog grote stukken van de funderingen van twee Romeinse tempels, meer info op de deze pagina. De rondleidingen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers die veel kennis hebben over wat er de afgelopen 2000 jaar zich in en rond de tempel heeft afgespeeld. Ga er vooral een keertje langs, de rondleiding, kerk en tempels zijn zeer de moeite waard! Openingstijden op hun website.


Mijn Limes 2015

KNHM organiseert in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland en de Nederlandse Limessamenwerking ‘Mijn Limes 2015’, een wedstrijd ter bevordering van burgerinitiatieven rondom de Romeinse Limes. Via de wedstrijd Mijn Limes gaan bewonersgroepen aan de slag om hun idee binnen een jaar te realiseren. Wie dat voor elkaar krijgt, ontvangt het predicaat Mijn Limes en duizend euro. Gedurende het uitvoeringsjaar staat KNHM voor je klaar met tips en met contacten uit ons netwerk. Heb jij een idee voor de Romeinse Limes bij jouw in de buurt? Dan lees je hier meer info: Limes 2015


Slotconcilium en Netwerkdag

Op vrijdag 7 november 2014 vinden op Fort Vechten het Slotconcilium LiMissie & de Netwerkdag Romeinse Limes Nederland plaats.

Tijdens deze afsluitende bijeenkomst van het LiMissie-project kijken we terug op wat we bereikt hebben. Samen met de Romeinse Limes Nederland werpen we een blik in de toekomst. We nemen je mee langs mogelijkheden en projecten die op stapel staan om de bekendheid van de Romeinse Limes in Nederland verder te vergroten. We gaan een deel van de LiMissie-projecten voortzetten en het netwerk verder versterken. Het inspirerende programma krijgt een internationaal accent door deelname van partners uit Groot Brittannië en Duitsland.

Lees verder en aanmelden. Slotconcilium

Video's over de Mobilimes

Mobilimes, de reizende Limes Info Box

Instructie voor gebruik

zaterdag 4 oktober 2014 Romeinendag in Woerden

LauriumBanner klein.png

Op vrijdag 3 oktober 2014 wordt om 15.00 uur de Limes-Route Woerden formeel in gebruik gesteld door Bob Duindam, wethouder Cultuur van de gemeente Woerden. Vanaf dat moment is de website www.langsdelimes.nl officieel online en kan de route worden bekeken in de route-app van IZItravel. Via deze route-app wordt men onderweg geattendeerd op Romeinse bezienswaardigheden. Op zaterdag 4 oktober is er een grote Romeinendag. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om de Romeinse geschiedenis te ontdekken en te beleven.

Lees hier verder: Romeinendag in Woerden

Leidse Ommelanden

Ommelandenkl.jpg

In de Leidse Ommelanden zijn 5 groene kaarten verschenen, een initiatief van Stichting Land van Wijk en Wouden. In de kaarten wordt ook aandacht besteedt aan de Limes. Het gebied dat de kaarten bestrijkt loopt van Den Haag tot Woerden, Alphen a/d Rijn, Noordwijk aan Zee en Hillegom.

Er is ook een video gemaakt over de Limes in de Leidse Ommelanden.

Vooraankondiging Slotconcilium LiMissie

Vrijdag 7 november 2014 Fort bij Vechten, Bunnik

Deze bijeenkomst vormt het slot van het Limissie-project dat als doel had de bekendheid van de Romeinse Limes te vergroten en het netwerk van partners langs de Limes te versterken. Op 7 november blikken we terug op het project, laten we zien wat we gemaakt en gedaan hebben en kijken we vooruit naar mogelijkheden om nieuwe projecten en acties te op te starten. Met het afsluitende concilium plaatsen we de Nederlandse activiteiten in een bredere, Europese context. Daarom komen er ook partners uit Duitsland en Engeland.

Reserveer de datum vast in je agenda! Uitnodiging volgt

Romeinenfestival 2014

Het Romeinenfestival is het grootste festival over de Romeinse tijd en archeologie in Nederland. Dit unieke tweejaarlijkse festival wordt gehouden in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Precies op de plek waar de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden een fort bouwden, het Kops Plateau. Het festival trekt duizenden bezoekers, jong en oud, uit binnen- en buitenland.

De komende editie is van 31 mei tot 2 juni 2014 en heeft het thema Eten & Drinken. Romeinenfestival 2014

Publieksopgraving Nijmegen

Nijmegen-graaft.gif

Met Nijmegen graaft! wil de gemeente Nijmegen de geschiedenis van de stad op een toegankelijke manier voor iedereen zichtbaar en voelbaar te maken. Letterlijk, want nergens komt het verleden dichterbij dan in de opgravingsput! Tegelijkertijd biedt het project een inkijkje in het vak van archeologie, dat onmisbaar is voor het vergaren van historische kennis. Publieksopgraving Nijmegen

Romeinse schoenen

Camelonschoen.jpg

In het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk is vanaf 2 februari 2014 een unieke collectie Romeins schoeisel te zien.Het schoeisel is gevonden tijdens archeologisch onderzoek in het Schotse plaatsje Camelon. Het gaat niet alleen om schoenen van Romeinse soldaten maar ook van vrouwen en kinderen, die in of rond de forten verbleven. De meeste schoenen zijn destijds uit één stuk vervaardigd en mede daarom nog compleet aangetroffen. Tenstoonstelling Waalwijk

Limeswiki instructieavond

Vicusmarkt-6606.jpg
Het project Digilimes ondersteunt groepen en individuen in het op de kaart te zetten van hun informatie in de limeswiki. De activiteiten van individuen en groepen in Nederland worden hiermee zichtbaar gemaakt en het levert hen geïnteresseerden op op hun eigen website, museum, locatie of evenement.

Deelnemersbijeenkomst Er worden instructietrainingen in het gebruik van de Limeswiki, van LinkedIn en Facebook gehouden. Geïnteresseerd? Meld uzelf aan per email: limeswiki[@]gmail. com

Mobilimes

Mobilimes-transport.jpg
De Mobilimes, het mini museum over de Limes, is een ideale aanvulling op educatieve projecten en een geweldige attractie bij evenementen. Reserveer snel, want de agenda voor 2014 loopt vol! Voor informatie en reserveringen: Marian van Deurzen, mvandeurzen@nieuwland.nl of 0317 421711.

Zie ook: Mobilimes

Reizen langs de Limes

Bent u ook op zoek naar mooie wandeltrajecten, prachtige fietstochten of boeiende vaar-etappes rondom de Limes ? Binnenkort kunt u uw suggesties, tips en informatie over wandelen, fietsen & varen langs de Limes verzamelen én vinden via de pagina Reizen langs de Limes.

Opgraving Limesweg

Hoewel de deskundigen minder stellig zijn over het toekennen van de weg aan de Romeinen, kondigt de provincie Utrecht het volgende aan:

De provincie Utrecht organiseert een open dag op de opgraving van de Limesweg die onlangs bij de Achterdijk in Bunnik is aangetroffen.

Zaterdag 21 september 2013, van 13.30 tot 16.00 uur. Locatie: Achterdijk, vlakbij de kruising met de Rijsbruggerweg. Archeologen zijn aanwezig om bezoekers rond te leiden over de opgraving van de Limesweg. Ook zijn Romeinse vondsten te zien en worden de eerste resultaten van de opgraving van de middeleeuwse vindplaats getoond. De rondleidingen beginnen elk half uur, tussen 13:30 en 16:00 uur.

In oktober begint de provincie Utrecht met de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Houten en de A12. Deze weg komt door een archeologisch zeer interessant gebied te lopen. De provincie heeft daarom de archeologische adviesbureaus Vestigia en RAAP opdracht gegeven onderzoek te doen. Archeologen hebben deze zomer de Limesweg blootgelegd, een weg die langs de Romeinse rijksgrens liep. Het vermoeden bestond al langer dat deze weg bij de Achterdijk in Bunnik heeft gelopen.

Quintis Ritsularus

Quintis wil weten wat die rare Romeinen hier te zoeken hadden. Massage en badderen.

RAYMANN - Quintis Teletijdmachine, Romeinen


Vondsten catalogus Alphen aan de Rijn

Gereduitdegrond.jpg
Tijdens en na de laatste opgravingen van 2001-2002 is een deel van de grond gestort langs de provinciale weg N11. Ruim acht jaren lang werd deze Romeinse stort afgegraven door diverse amateurzoekers. Dankzij hun inspanningen zijn vele honderden Romeinse voorwerpen uit de bodem gered.


Gered uit de grond, Romeinse vondsten van castellum albaniana, is een catalogus van de vele opgegraven Romeinse voorwerpen. Onder redactie van Peter Bakker & Jan Willem Bron"Initiatief Domplein, Utrecht"

Lees meer over het initiatief Domplein.

Oprichting Stichting Romeinse Limes

Tijdens het Italië Evenement op 31 mei 2013 op het terrein van Kasteel De Haar in Haarzuilens is de Stichting Romeinse Limes Nederland officieel opgericht. De stichting wil ervoor zorgen dat de Nederlandse Limes in 2018 wordt voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts gaf het startsein voor de activiteiten van de stichting.

De stichting gaat de komende drie jaar werken aan een landelijk activiteitenprogramma over de oude grens van het Romeinse Rijk en het eerste evenement is dit weekend al tijdens het Italië Evenement. Daar zijn de oude Romeinen volop aanwezig.

Film "Het Houten Zwaard"

Houtenzwaard.jpg
Een gladiator was een slaaf of een gevangengenomen vijand die Voor het plezier van de overheerser wedstrijden in de arena vocht. Een houten zwaard was belangrijk in het leven van een gladiator. Dagelijks trainde hij met een houten zwaard en een houten zwaard kon ook zijn vrijheid inluiden.

De film 'Het Houten Zwaard' ging op 25 mei in première in museumpark Orientalis

Lees meer op Het Houten Zwaard

“Het Houten Zwaard: een Gladiator aan de Limes”

In museumpark Orientalis is vanaf 26 mei de film "Het Houten Zwaard" en de bijbehorende tentoonstelling "Het Houten Zwaard: een Gladiator aan de Limes" te zien. Film en tentoonstelling brengen de geschiedenis van de Romeinse provincie Germania Inferior tot leven.

Houtenzwaard- orientalis.jpg
“Het Houten Zwaard” is een gladiatorenfilm die speciaal ontwikkeld is voor de hedendaagse schooljeugd. De film brengt de carriere in beeld van een jonge Bataafse gevangene die wordt opgeleid tot gladiator om te vechten in de arena’s van Noviomagus (Nijmegen) en Vetera (Xanten) aan de noordgrens van het Romeinse rijk. De film is opgenomen op historische locaties, met historisch gereconstrueerde rekwisieten en kostuums.

De tentoonstelling “Het Houten Zwaard: een Gladiator aan de Limes” biedt een kijkje achter de schermen van de film en toont historische voorwerpen en achtergronden over het leven van de mannen die werden opgeleid om te sterven.