Castellum Fletio: verschil tussen versies

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op het moment wordt er een')
 
k
 
(9 tussenliggende revisies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Op het moment wordt er een
+
Het [[Castellum]] Fletio was een [[Romeinen|Romeins]] fort dat gebouwd werd in de eerste eeuw na Christus, in de buurt van waar tegenwoordig Vleuten ([[Gebiedskaart DE MEERN|de Meern]]) ligt. Het castellum komt voor op de [[Kaart van Peutinger]]. Echter, er werd lange tijd gedacht dat Fletio een schrijffout was en dat eigenlijk [[Castellum Fectio Bunnik|castellum Fectio]] bedoeld werd. Dit blijkt achteraf niet waar te zijn omdat de afstanden op de Kaart van Peutinger anders niet meer kloppen.
 +
 
 +
In het castellum leefden 480 Romeinse soldaten die voornamelijk bestonden uit auxillia (de hulptroepen). Zoals bij de meeste castella ontstond ook naast Fletio een [[vicus]]. In de vicus stond het badhuis en woonden de vrouwen en kinderen van de soldaten, ambachtslieden en handelaren.
 +
 
 +
Het castellum begon als een legerplaats dat beschermd werd door een wal van aarde en een palissade. In de daarop volgende honderd jaar erna werd het castellum versterkt met een stenen muur en een stenen hoofdgebouw.
 +
 
 +
Op het moment wordt [http://www.utrecht.nl/castellum-hoge-woerd/ Castellum Hoge Woerd] gebouwd waar Fletio heeft gestaan.
 +
 
 +
[[Bestand:Limes-0584.jpg |300px]]
 +
 
 +
[[Categorie:Gebiedskaart DE MEERN]]

Huidige versie van 11 feb 2015 om 12:02

Het Castellum Fletio was een Romeins fort dat gebouwd werd in de eerste eeuw na Christus, in de buurt van waar tegenwoordig Vleuten (de Meern) ligt. Het castellum komt voor op de Kaart van Peutinger. Echter, er werd lange tijd gedacht dat Fletio een schrijffout was en dat eigenlijk castellum Fectio bedoeld werd. Dit blijkt achteraf niet waar te zijn omdat de afstanden op de Kaart van Peutinger anders niet meer kloppen.

In het castellum leefden 480 Romeinse soldaten die voornamelijk bestonden uit auxillia (de hulptroepen). Zoals bij de meeste castella ontstond ook naast Fletio een vicus. In de vicus stond het badhuis en woonden de vrouwen en kinderen van de soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Het castellum begon als een legerplaats dat beschermd werd door een wal van aarde en een palissade. In de daarop volgende honderd jaar erna werd het castellum versterkt met een stenen muur en een stenen hoofdgebouw.

Op het moment wordt Castellum Hoge Woerd gebouwd waar Fletio heeft gestaan.

Limes-0584.jpg