Met dank aan de Romeinen

Uit Limes-wiki
Versie door RBakker (Overleg | bijdragen) op 3 dec 2014 om 13:02

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Met dank aan de Romeinen

De Romeinen brengen veel vernieuwingen waar we tegenwoordig nog steeds van profiteren.

Watermanagement

Het beheersen van het water - watermanagement - is een actueel thema. Ook de Romeinen houden zich hier al mee bezig. Ze beïnvloeden de loop van rivieren door de aanleg van strekdammen (bijvoorbeeld op de splitsing van Rijn en Waal). Ze graven kanalen, bouwen havens en kades en ontginnen land door de aanleg van sloten.

Bouwkunst

In de IJzertijd wonen de mensen in houten huizen met lemen wanden en rieten daken. De Romeinen introduceren nieuwe bouwtechnieken en –materialen zoals dakpannen, bakstenen, cement, vensterglas en mozaïekvloeren. Het aantal bouwstijlen neemt snel toe, waardoor het aangezicht van stad en platteland ingrijpend verandert. De Romeinen bouwen ook villa’s, marktgebouwen, forten, bruggen, stadspoorten, badgebouwen, (amfi)theaters en zelfs aquaducten.

Tedanken daktegel.jpg

De kip en de ui

Met de komst van de Romeinen veranderen culinaire tradities. Zo brengen ze bijvoorbeeld vanaf 200 voor Christus de kip uit Azië naar Europa. Ook voegen ze allerlei smaakmakers aan het eten toe zoals ui, knoflook, spek en honing. Vanuit de provincies rond de Middellandse Zee introduceren de Romeinen wijn, olijven, perziken, vijgen, kruiden, bonen en linzen. En in Valkenswaard zijn huisjes van wijngaardslakken uit Zuid-Europa teruggevonden.

Tedanken etenl.jpg

Industrie

De Romeinen brengen de massaproductie naar onze streken. In Berg en Dal bij Nijmegen staat de eerste fabriek van Nederland die honderdduizenden producten van aardewerk maakt zoals dakpannen, bakstenen en vaatwerk. Omdat de makers - het leger - er stempels in aanbrengen kunnen archeologen heel goed herleiden waar bepaalde vondsten vroeger gemaakt zijn. Dat leert ons dat deze producten over honderden kilometers vervoerd werden.

Wat allemaal? Engelse humor

People's Front of Judea ageert tegen de Romeinse bezetter.