Romeins recept: Patina de Pisciculis

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Ovengerecht van kleine visjes

Patina-van-kleine-visjes.jpg

Vis met rozijnen? Het zal niet voor iedereen de eerst keuze zijn van een menukaart, maar dit Romeinse gerecht is verrassend lekker. Het gerecht heeft de naam patina. Deze naam wordt in de Apiciustekst gebruikt voor gerechten die meestal in de oven bereid werden. De meeste patinae werden gebonden met ei, zoals in dit recept. Dit recept wordt gebonden met amulum, een bindmiddel van tarwe dat door Cato wordt beschreven in zijn De re rustica.

Het recept

Het volgende recept komt van eet!verleden. Dit is een website waarop recepten staan uit verschillende tijden, waaronder de oudheid.

Dit gerecht wordt bereid met rozijnen, peper, lavaszaad, oregano, ui, wijn, garum, olie.

De ingrediënten

Maak het gerecht eens zoals hieronder beschreven. Je zult werkelijk verrast zijn door de lekkere smaak. Het zoetje van de rozijnen combineert goed met de sardientjes en het pittige contrast van de zwarte peper. Natuurlijk kan een ander witvisje ook.

  • 4 flinke sardientjes
  • 2 eetlepels rozijnen
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 takje lavas
  • 2 takjes oregano
  • ½ ui
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels garum (vissaus)
  • 1 eetlepel olijfolie

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 160.

Bereiding

Maak een bouquet garni van de takjes lavas en oregano en snijd de ui in halve ringen. Leg de schoongemaakte sardientjes in een ovenschaal en voeg het bouquet garni, de ui, de rozijnen, zwarte peper, witte wijn, garum en olijfolie toe. Zet de schaal in de voorverwarmde oven. Pocheer de vis tot hij net gaar is, circa 10 minuten. Haal de visjes uit de ovenschaal en leg ze op een bord onder aluminiumfolie om ze warm te houden. Giet de saus door een fijne zeef in een pannetje en breng tot aan het kookpunt. Bind de saus dan met een klein beetje bloem. Dien de visjes op met de saus en bestrooi naar (Romeinse) smaak met wat versgemalen zwarte peper en strooi er wat rozijnen over.

Doe over in een schotel. Als het gaar is, doe je er gekookte kleine visjes bij. Bind met amulum en dien op.

Iets anders?

Of maak een venkelsalade met rozijnen licht aangemaakt met olijfolie, witte wijnazijn en een paar druppels garum en serveer de vis op de salade met wat van de saus er over heen.

Voor meer informatie over dit gerecht en waar dit recept vandaan komt, kunt u op de originele webpagina kijken.