Romeinse drank: Wijn

Uit Limes-wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Romeinen en wijn

De Romeinen dronken wijn als water. Dit is zowel letterlijk als figuurlijk. Wijn werd in grote hoeveelheden gedronken van de armste burgers in Rome tot de soldaten die in ons land gelegerd waren. Los van het feit dat wijn lekker is, was het ook een noodzaak. Water was in die tijd gevaarlijk om te drinken omdat er veel bacteriën in zaten, wijn was relatief zuiver door de alcohol en was daarom veiliger om te drinken.

Bacchus door leonardo davinci.jpg

De Romeinen waardeerden wijn zo enorm, dat er zelfs een God was die zich alleen richte op wijn en dronkenschap. Zijn naam was Bacchus.

Rechts is Bacchus afgebeeld door Leonardo da Vinci.

Wijn uit de tijd van de Romeinen zou vergelijkbaar zijn met wat tegenwoordig de smaken zijn van Marsala (een versterkte Italiaanse wijn) en Retsina (een Griekse wijn met een harssmaak). Wijn werd vrijwel altijd verdund met water, een wijn puur drinken werd gezien als vreemd gedrag.

In het Kookboek van Apicius wordt wijn ook behandeld. Zo wordt er verteld over hoe je een kruidenwijn kan maken, maar ook hoe je van een donkere wijn een witte wijn kan maken.

Geschiedenis

Wijn kent een heel lange geschiedenis, maar belangrijk om te weten is dat via de Oude Grieken wijn bekend is geraakt bij de Romeinen. Dus hoewel de Romeinen niets met het ontstaan te maken hebben, hebben wij tegenwoordig veel aan hen te danken. Zo zijn de Romeinen begonnen met druiventeelt en oenologie (een studie die zich verdiept in wijn). Door hun passies voor wijn en het uitbreiden van hun rijk is wijn verspreid geraakt door Europa. Bijna alle gebieden waar vandaag de dag wijnbouw wordt bedreven in Europa, zijn begonnen als wijngaarden van de Romeinen. Er moet hier wel bij opgemerkt worden dat wijn niet onbekend was in Europa. Door Griekse kolonies, zoals Massilia (tegenwoordig Marseille), was wijn al bekend geworden bij de volken in Europa.

Kwaliteit van de wijn

Hoewel de Romeinen al veel kennis hadden over wijn, was de kwaliteit van de wijn niet goed. Zoals al gezegd werden wijnen aangelengd met water. Dit omdat de wijnen een hoog percentage alcohol bevatte, maar ook omdat de smaak niet heel fijn was. Hierdoor werden vaak kruiden, honing en hars toegevoegd aan de wijn om deze lekkerder te maken.

Wijnsoorten

Misschien wel de bekendste wijn uit de Romeinse tijd is de Falernische wijn. De wijn werd gemaakt op en rond de berg Falernus, waar zij haar naam aan dankt en werd gemaakt van de Amimeumdruif. Tegenwoordig wordt deze wijn niet meer gemaakt. Deze wijn stond bekend als een van de beste wijnen uit deze tijd en werd daarom voornamelijk door belangrijke en rijke personen gedronken. Twee andere wijnen die van hoge kwaliteit waren zijn Caecubum en Massicum. Deze drie wijnen kwamen uit het zuiden van Italië.

Soldaten dronken een ander soort wijn, Posca. De eerder genoemde wijnen waren veel te duur voor soldaten. Posca was voor veel soldaten onderdeel van hun salaris en was geen speciale wijn. De naam betekent in het Latijn 'om te drinken'.

Filmpje

Een kort filmpje, in het engels, over de Romeinen en wijn.